Kräftfisket är igång, kvällarna börjar bli mörkare och temperaturen börjar sjunka till skillnad från högsommarens hetta. Det betyder att tiden är slagen för sommarens andra stora fest, kräftskivan. Men att anordna kräftskiva kan vara lättare sagt än gjort och därför finner du några tips nedan inför sommarens sista fest.

Bjud på en oförglömlig fest genom att skicka ut ett inbjudningskort som du skickar över via sms eller post. På kortet kan det vara en mycket god idé att skicka ut datum och plats till gästerna. Dessutom kan det vid den här tidpunkten vara bra att be gästerna informera om de har någon eventuell allergi. Att tänka på inför kräftskivan:

  • Antalet gäster
  • Lokal
  • Inbjudan
  • Vem fixar maten eller är det knytkalas
  • Dryck
  • Inköp av dekorationer

Mat och dryck

Till kräftskivan har kräftorna en mycket central uppgift och de är som brudbuketten på bordet. Däremot finns det så mycket annan mat som också kan bjudas på under tillställningen. Exempelvis räkor, matpajer, kallskuret kött och dessertostar passar bra till kräftorna. Det är förekommande att folk i samband med kräftskivor har knytkalas, så att någon inhandlar kräftorna och någon annan lagar paj. Den här lösningen är dessutom passande för de gäster som har allergi eller andra matpreferenser, så att de kan vara säkra på att maten som de äter är exempelvis vegansk eller glutenfri. Vill du som värd bjuda på all mat, är det en god idé att dubbelkolla med de gäster som har matpreferens om vad de kan äta. Idag finns många substitut, vilket gör att du enkelt kan göra en glutenfri kantarellpaj eller kan bjuda på en vegansk ost. På kräftskivor har alkohol en central roll i festen. Dock är det många som har svårt att hantera alkohol, så som värd är det bra att erbjuda alkoholfria alternativ. Något som kan göra att festen blir festlig och inte ett fylleslag, är att endast servera vin, öl och cider. Alternativt informera gästerna om att ta med egen dryck till firandet.

Dekorationer

För att få feststämningen på topp är pynt till kräftskivan en hit. Kräfthattar, girlanger och sånghäften är några exempel på dekorationer som kan göra att just din kräftskiva blir oförglömlig.