Det är alltid kul att bli bjuden på fest, men det kan vara stressigt att vara den som anordnar festen. Med planering och några smarta detaljer går det att skapa en oförglömlig fest.

Att gå på fest är sällan tråkigt oavsett om det är en 50-årsfest, studentexamen, 10-årskalas eller bröllop. Det finns alltid en anledning till att fira, oavsett årstid och ålder. Att bjuda på fest är ofta roligt eftersom det är uppskattat av gästerna, men det kan även vara stressigt och tidskrävande för värden eller värdinnan. Det finns mycket att tänka på för att festen ska bli lyckad. Mat och dryck ska planeras, ibland måste en festlokal bokas och musik måste fixas. Dessutom gäller det att skapa en festlig stämning med hjälp av dekorationer, musik, ljud och andra detaljer. Med andra ord är det mycket som måste arrangeras inför ett kalas. Det finns dock många smarta knep för att höja nivån på festen och samtidigt underlätta arrangerande. Genom att boka ett partypaket hos https://www.bergamunken.com/ sparas tid och festen blir dessutom något alldeles extra. Bergamunken erbjuder många olika produkter och aktiviteter till alla sorters fester. Vad sägs om en mjukglassmaskin, hoppborg eller sockervaddsmaskin? Det är dessa detaljer som tar festen till en ny nivå och skapar en oförglömlig feststämning.

Tema och festligheter

Det är vanligt och uppskattat att ha ett tema på festen. Temat kan vara alla mellan himmel och jord och beror på värden/värdinnans preferenser. Populära teman inkluderar olika årtionden, filmer, musikaler, maskerad, cirkus, olika kulturer och mycket mer. Endast fantasin sätter stopp för temamöjligheterna. Sedan när festens tema är bestämt börjar de roliga. För att skapa en lyckad fest gäller det att se till att alla detaljer genomsyras av festens tema. Temat ska löpa som en röd tråd från inbjudan och fördrinken till maten och musiken. Dekorationerna är avgörande för att skapa en fest utöver det vanliga. Ett relativt billigt knep för att göra festen oförglömlig är att ha några otippade aktiviteter eller överraskningar. Exempel på oväntade, men uppskattade festkomponenter är följande:

  • En slushmaskin till poolpartyt
  • En popcornmaskin på en fest med cirkustema
  • En korvgubbe på alla sorts fester. Vem gillar inte korv med bröd?

Ljud och musik måste även planeras in i minst detalj. Ljuseffekter är utmärkt sätt att skapa önskad feststämning. Musiken och ljudanläggningen är avgörande för om gästerna ska komma i verklig feststämning och börja dansa. Att överlåta musiken till en inhyrd DJ är ett sätt att höja festnivån.

Mat och dryck

Maten och drycken har en central roll på alla fester. Det är viktigt att försöka vara kreativ och bjuda gästerna på något utöver det vanliga även här. Ett vanligt missförstånd är att ju dyrare maten och drycken är, desto bättre fest kommer det bli. Ett tips är att istället satsa på ett så kallat “lagomvin” som inte kostar skjortan. Många av gästerna kommer med största sannolikhet inte känna någon skillnad på ett vin för 75 kronor jämfört med ett för 200 kronor. Så länge det finns god mat och god dricka kommer gästerna att vara glada. Glöm inte bort att servera alkoholfria alternativ. Aktivera gärna gästerna i något moment relaterat till maten eller drycken. Varför inte låta gästerna få göra en egen mjukglass från glassmaskin eller låta dem blanda egna drinkar? Med sprit, ingredienser, drinktillbehör och massa is kan gästerna underhålla sig själva. Många gäster, vuxna som barn, gillar att känna sig delaktiga i festen.