Svenskar har ätit kebab i snart 40 år. Trots det skulle man kunna säga att vi inte har upptäckt denna rätt än. Ärligt talat är det mesta som säljs i Sverige under namnet kebab rätt trist, men 2017 kan bli året då detta förändras. Det är dags att få upp ögonen för kebaben.

Ordet kebab betyder spett, och runt i mellanöstern finns det många olika rätter som innehåller ordet. Alla dessa har det gemensamt att de innehåller någon form av kött (eller i undantagsfall fisk) som har grillats på spett. Den mest kända rätten som tillreds på detta sätt är shish kebab, som oftast görs på lammkött men ibland på nöt. Det är dock inte den vanligaste formen av kebab, i alla fall inte i Sverige och andra västeuropeiska länder. Här är det vanligare med döner kebab, en ursprungligen turkisk rätt bestående av kött som har tillagats i ett stort stycke, på ett vertikalt spett, och skurits i tunna strimlor. En snabbmatsvariant av denna rätt introducerades i Tyskland av turkiska invandrare, och därifrån har den spridits till andra västländer.Svensk kebabtallrik

Kvaliteten på köttet i den kebab som säljs sent på helgnätterna i de flesta svenska städer kan variera stort, precis som kvaliteten på hamburgare kan variera. Hamburgaren har ju, som bekant, uppvärderats på senare år, och idag finns det gatukök som maler sin egen färs. Det har också öppnat flera restauranger som fokuserar på hamburgare av högre kvalitet. Kommer något liknande att hända kebaben? Det finns saker som talar för att det händer just nu.

Meat on a Stick

Jiray Siropian driver Instagram-kontot @kebabspotting, som recenserar kebab i Sverige och utomlands. Som så många andra matentusiaster nöjer han sig dock inte med att recensera: efter ett tag tyckte han att det var dags att omsätta de kunskaper han samlat på sig genom idogt kebabätande i praktiken. Han öppnade en egen restaurang, Meat on a Stick, som gör kebab från grunden, bakar sitt eget bröd m.m. Syftet vara att göra för kebaben vad andra har gjort för hamburgaren.

Çok

Jiray Siropian är inte den enda som vill sälja bättre kebab till stockholmarna. En som vill lära svenskarna vad riktig döner är heter Mahmut Suvakci, och driver restaurangen Çok på Kungsholmen. Där serveras döner som smakar precis som i Turkiet, och med tanke på att Suvakci även är delägare i två finburgarrestauranger vet han antagligen vad som krävs för att kombinera snabbmat med fine dining. Mer om restaurangen, vars namnet betyder ”mycket” på turkiska, finns att läsa här.

Bekhal kebab

Ska man prata om mer genuin och vällagad kebab än den som säljs i kiosker över hela landet, då får man inte glömma Bekhal kebab, beläget i Vårbergs centrum i sydvästra Stockholm. Det är en restaurang av den typ som är ganska ovanlig i Sverige: de gör en sak, de gör den bra, och de struntar i saker som garnityr och inredning.

På Bekhal serveras kolgrillad kebab gjord på lammstek, lammfärs eller kyckling. Trots att restaurangen ligger i förorten lockar den besökare från Stockholms innerstad, vilket tyvärr inte är vanligt i huvudstaden. Läs en recension av restaurangen här.