Får man arrangera vinprovningar för pensionärer? Inte utan alkoholstillstånd. Denna regel stoppar nu vinprovningar för seniorer, som arrangerats i Göteborg i 15 år.

Allégården i Haga i Göteborg drivs med pengar från samtliga stadsdelar i staden, och arrangerar aktiviteter för pensionärer från hela staden. Sedan 15 år tillbaka är en av dessa aktiviteter vinprovningar, där man mot en avgift har fått lära sig om olika viner, druvor m.m. Men nu stoppas denna aktivitet av kommunen.Pensionär dricker vin

Att servera alkohol mot betalning kräver ett alkoholtillstånd, som man ansöker om hos kommunens tillståndsenhet. Eftersom vinprovningarna, som hållits inom ramen för ABF:s verksamhet, inte haft ett sådant tillstånd kallar stadens tillståndschef aktiviteten för ”Göteborgs bästa svartklubb”, när hon intervjuas av GP. Om hon menar att kvaliteten på dryckerna är högre än på andra svartklubbar är det mycket möjligt att hon har rätt.

Vinprovningarna kom till tillståndsenhetens kännedom efter att de fått tips från individer som tyckte att pensionärerna hade fått ”en gräddfil” i och med att de inte hade ansökt om tillstånd, något som dessutom kostar några tusenlappar att få. Vilka dessa individer är vet man inte, men det ligger nära till hands att tro att det är krögare, eller kanske rent av svartklubbsägare.