Starta upp en restaurang kan vara drömmen, speciellt om du har arbetat i branschen tidigare men har längtat efter att bli mer självgående. Att kicka igång en krog eller restaurang är dock varken gratis eller enkelt. Läs den här lilla guiden steg för steg för att få en första idé.

Vilken nisch vill du få till på din lilla krog? Vilken inredning behövs för att passa in, vilka menyer ska göras, har du alla tillstånd som krävs och vilka saker kan du sköta själv? Många frågor, eller hur? Om du vill hitta din restaurangutrustning till ett bra pris och ha allting samlade hos samma leverantör finns PEN Products som erbjuder både praktiska saker och design.

rödvin serverasDen röda tråden

Gör det hela så smidigt för dig som möjligt. Det betyder ta ett steg i taget och börja i mindre skala för att utöka med tiden. Tänk på att en restaurang kräver personal, det är alltså ingenting som enbart klaras av med en enda hand som ett tjänsteföretag. Serveringspersonal, revisor, ekonomiansvarig, hovmästare etc. Dessa är exempel på folk som ska blandas in samt alla leverantörer och köp av råvaror. Detta är alla praktiska punkter att ha i åtanke och utöver detta måste du fundera ut den röda tråden som löper genom hela konceptet.

Det innebär följande:

  • Mat och menyer
  • Möbler och inredning
  • Policy
  • Priser

Myndigheterna – Saurons öga

Det kanske mest irriterande och tidskrävande när du ska starta upp en restaurangverksamhet i någon form, är alla tillstånd och intyg som ska ordnas med innan öppnandet. Det finns en hel lista på organisationer och myndigheter som vill veta om dina planer innan du skrider till verket. Det rör sig om Bolagsverket, Skatteverket, Livsmedelsverket och din kommun.

Serveringstillståndet är speciellt viktigt då du måste ha godkännande för att få servera spritdrycker och alkohol överlag. Detta tillstånd innebär också att du har ett fullutrustat restaurangkök och redskap för att kunna tillaga maten som ska serveras. Köket måste också tillgodose de behoven som gör det brandsäkert. Det är med andra ord massor att hålla reda på men någonstans måste man ju börja.