Det är inte helt lätt att välja vin, och det handlar också mycket om tycke och smak. Men för att du ska komma underfund med vad du faktiskt gillar så är vinkunskapen viktig. Vilka är de vanligaste druvorna och vad är skillnaden på prosecco och prosecco? Det är en bra början för att få koll.

Minns du sällan vilka viner du gillar, vad druvan hette och om det var ett kraftigt, strävt sött eller krispigt vin? Det är inte helt lätt att hålla reda på alla begrepp. Oavsett om du ska köpa vin på nätet, på systemet eller på restaurang så kan det vara bra att veta lite mer om olika viner och dess skillnader.

Vanliga druvor vitt vin

När det kommer till vitt vin så är de vanligaste druvorna Riesling, Chardonnay och Sauvignon Blanc, skriver Metro i en artikel och förklarar vidare om druvorna. Riesling kan vara allt från supertorrt vin till sött dessertvin, Chardonnay är av lite sötare variant och är en av de vanligaste druvorna medans Sauvignon Blanc ofta är frisk och fräsch i sin smak.

Vanligaste druvorna rött vin

Cabernet Sauvignon, Shiraz och Pinot Noir är några av de vanligaste druvsorterna för rött vin. Druvan Cabernet Sauvignon innebär ofta att vinet blir kraftig och fylligt, Shirazvin är ofta fruktigt och kryddigt, Pinot Noir är ett tunnare vin som ändå smakar mycket.

Prosecco och Prosecco

Det mousserande vinet Prosecco har blivit allt mer populärt de senaste åren. Förr talade man om mousserande eller champagne, men nu har prosecco blivit ett vedertaget uttryck. Bra att veta är skillnader på olika sorter. Prosecco Extra Brut är den torraste varianten som innehåller mellan 0 och 6 gram socker per liter. Prosecco Brut har sockerhalt på under 12 gram och Prosecco Extra Dry innehåller inte sällan mellan 12- 17 gram socker per liter. Läs mer i denna artikel från Expressen.

Här följer en vinprovning: